Brugse Gerst!

Brouwerij De Halve Maan is al meerdere eeuwen verankerd met de Stad Brugge. Zo investeerde de brouwerij de laatste jaren al sterk om 100 % van haar bieren blijvend in Brugge te kunnen blijven brouwen. Dit geeft aan de bieren “Brugse Zot” en “Straffe Hendrik” de authenticiteit die tot ver in het buitenland worden gewaardeerd door de bierliefhebbers.  

Brouwerij De Halve Maan gaat nu nog een stapje verder in de lokale verankering, door met de lokale landbouwer Paul van de Vijver een directe overeenkomst te maken voor de toelevering van lokaal verbouwde “Brugse” gerst.  De gerstmarkt is een wereldmarkt, voor een belangrijk deel gedomineerd door grote multinationals.  In België wordt slechts zeer beperkt brouwgerst verbouwd, door dit project worden de brouwerij en de landbouwer minder afhankelijk van de grote wereldspelers. Weinig Belgische brouwerijen gebruiken nog lokale Belgische verbouwde gerst, en daar komt nu dus verandering in.  Door brouwgerst lokaal te laten verbouwen en aan te kopen benadrukt de brouwerij haar lokale verankering, en zet ze extra in op de “korte keten”, en het steunen van de lokale landbouwer.  Het directe contact tussen de brouwerij en de landbouwer stimuleert ook de lokale economie en impact van de brouwerij.  Tenslotte is het ook zeer positief voor de ecologische voetafdruk van de brouwerij en het “Brugse Zot” bier. 

De rijke poldergronden rond Brugge zijn zeer geschikte grond voor het verbouwen van brouwgerst van optimale kwaliteit.  Daarom dat de brouwerij en de landbouwer willen inzetten op het verbouwen van brouwgerst: het is een meer hoogwaardige vorm van landbouw dan voor het produceren van veevoeder, en het creëert ook meer toegevoegde waarde voor de landbouwer en het gebruik van zijn landbouwgrond.  De brouwerij hoopt in de komende jaren meerdere landbouwers in de streek te kunnen aanspreken voor dergelijke overeenkomsten. 
De brouwerij en de landbouwer werden met elkaar in contact gebracht door de nieuwe Brugse schepen van economie en landbouw Minou Esquenet, die met haar beleid het samenwerken tussen Brugse ondernemers wil stimuleren.  

Vorig jaar sloot De Halve Maan ook een gelijkaardig akkoord af met een hoppeboer uit Proven (in de Westhoek, de bekende Poperingse hoppestreek) voor het verbouwen van hop, speciaal voor de brouwerij.  Dit liet landbouwer Wout Desmyter toe om op lange termijn te investeren in de aanleg van een nieuw hoppeveld voor het telen van de speciale aromatische hopsoorten die voor de productie van Brugse Zot nodig zijn.  Hierdoor kan De Halve Maan ook de lokale hoppeteelt een extra boost geven. 

Foto's

  • Brugse Gerst!
  • Brugse Gerst!
  • Brugse Gerst!

Bezoek ook