Innovatieve uitbreidings- plannen

Persbericht: Innovatieve uitbreidingsplannen voor Brouwerij De Halve Maan

Brouwer maakt ambitieus investeringsplan bekend
 
Brouwerij De Halve Maan is sedert haar herstart in 2005 (met de lancering van het succesvolle Brugse Zot bier door de 6e generatie familiale brouwers) een van de snelst groeiende brouwerijen in het land, met een jaarlijkse “double digit” groei.  Met deze groei gaat een intensief investeringstraject gepaard, zo werd de laatste jaren al geïnvesteerd in productie uitbreidingen en moderniseringen.  Recent kwam het bedrijf wereldwijd nog in de aandacht met de fameuze ondergrondse bierpijplijn die brouwerij en bottelarij met elkaar verbinden. 

Voor de verdere groei en buitenlandse expansie maakt de brouwerij nu haar ambitieuze investeringsplannen bekend.  Zo zal er geïnvesteerd worden in een nieuw greenfield verwerkingscentrum voor bier, waarin de bieren die in het historische stadscentrum gebrouwen worden zullen kunnen worden afgevuld en verwerkt.   

Momenteel heeft de brouwerij haar bottelarij in het industriegebied “Waggelwater”, in de Lieven Bauwensstraat 41, waar ze in 2010 haar nieuwe bottelarij opende.  Het afvulcentrum had toen een capaciteit van 8000 flessen, en 60 vaten per uur, maar is intussen letterlijk uit haar voegen gebarsten na diverse uitbreidingen: bijna jaarlijks werden extra tanks of installaties bijgezet, of werden magazijnen bijgebouwd. 

De voorbije jaren kon de brouwerij meerdere naastliggende percelen in het Waggelwater verwerven.  Het is nu de bedoeling om op deze nieuw verworven percelen het nieuwe verwerkingscentrum te bouwen.  Op deze percelen zijn nog enkele bedrijven actief die gaan verhuizen: zo verhuisden het Textielbedrijf Zwartjes en rameninstallateur Vitrum reeds, en zullen de bedrijven Bartibo, Dormakaba en Traiteur Cardinal naar een nieuwe locatie verhuizen in de loop van volgend jaar.  Met de nieuw verworven percelen bekomt Brouwerij De Halve Maan een groot aaneensluitend perceel van 2,5 hectare in het Waggelwater.  Belangrijk voor de brouwerij is dat de nieuwe uitbreidingen ook daar kunnen gebeuren, aangezien dat ook de locatie is waar de ondergrondse pijplijn vanuit de binnenstad toekomt. 

Deze locatie is een unieke zichtlocatie, gelegen aan de ingang van Brugge: de nieuwe verkeerswisselaar tussen de E403 en de Bevrijdingslaan is een echte verkeersader.  Al wie via “de expresweg” Brugge binnen of buiten rijdt zal langs deze plek rijden.  De brouwer wil van het nieuwe gebouw dan ook een echte “landmark” maken, met de nodige uitstraling. 

Brouwerij De Halve Maan heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van het nieuwe verwerkingscentrum bij de Bestendige Deputatie.  De plannen omvatten nieuwe afvullijnen  die 3 keer zo groot zijn als de huidige.  De nieuwe bottelarij zal 24000 flessen verwerken per uur, de vatenlijn tot 180 vaten per uur.  Daarnaast worden ook extra tanks, filtratie, magazijnen, warme kamers en logistieke overslag bijgebouwd, afgestemd op de extra capaciteit.  De totale investering is begroot op 20 miljoen euro. 

Voor deze investeringen zal de brouwerij gebruik maken van de best beschikbare technieken (BBT) op het vlak van besparing van energie en grondstoffen.  Zo is het de bedoeling om de hoeveelheid water per geproduceerde fles bier drastisch te verminderen met innovatieve technieken.  De brouwerij ontwikkelde in samenwerking met haar partners enkele nieuwe technieken die het nieuwe productie apparaat nog efficiënter, performanter en vooral flexibeler moet maken dan wat vandaag mogelijk is in de sector.  Met de nieuwe lijn zal de brouwerij nog beter kunnen inspelen op de toenemende vraag van allerlei verpakkingsvormen overal in de wereld, gerelateerd aan eisen uit diverse markten en specifieke wetgevingen.  Nieuwe ecologische verpakkingen werden ontwikkeld om export naar verre bestemmingen op een ecologische manier te kunnen doen met recycleerbare one way oplossingen.  Vandaag exporteert de brouwerij 40 % van haar volume naar meer dan 30 verschillende landen. 

De investering is dus meer dan een loutere uitbreiding van de capaciteit van de brouwerij.  Enerzijds moeten deze innovaties tot een drastische vermindering van de ecologische voetafdruk zorgen van de brouwerij, anderzijds moet ze de brouwerij nog beter voorzien om succesvol haar internationale expansie uit te bouwen naar diverse landen in de wereld.  Op voorstel van het kabinet van Minister Philippe Muyters besliste de Vlaamse Regering recent om Brouwerij De Halve Maan voor dit intensieve investeringstraject een subsidie toe te kennen van 1,05 miljoen euro onder de vorm van een Strategische Transformatie Steun (STS).  Minister Muyters: “Bedrijven als De Halve Maan moeten we koesteren. Niet alleen omdat de Brugse brouwerij uitstekende producten op de markt brengt die de mensen dichter bij elkaar brengen, maar vooral omdat ze het aandurven om fors te investeren in innovatie. Innoveren is nooit zonder risico, zeker niet voor een ambacht als bierbrouwen, en dat maakt het niet evident om de stap te zetten. Precies daarom is het onze taak als overheid om een duwtje in de rug te geven.”

Het is de tweede keer dat de Vlaamse Regering de brouwerij steunt met een dergelijke Strategische Transformatie Steun.  Ook bij het project van de ondergrondse bierpijplijn werd al eerder steun toegekend.  Hiermee steunt de Vlaamse Regering dit bedrijf in haar intensief innovatietraject.  Brouwerij De Halve Maan toont hiermee aan dat innovatie ook kan in een traditionele Belgische sector zoals de brouwerij industrie.  Naast de technologische innovaties zoals de pijplijn investeerde de brouwerij de laatste jaren ook in productinnovaties.  Zo lanceerde de brouwerij recent nog als eerste Belgische brouwerij een alcoholvrij speciaalbier met smaak: Sportzot.  Met dit bier heeft de brouwerij opnieuw een echte trendsetter in haar assortiment, waarvan de verkoopcijfers veelbelovend zijn. 
Gezien de unieke ligging van het nieuwe project, aan de toegangsweg van Brugge, wil de brouwerij het nieuwe op te trekken gebouw een sprekende uitstraling geven.  Hiervoor werd aan de hand van een architectuurwedstrijd een project geselecteerd dat de waarden van het project en de brouwerij gestalte geven.  Met Groep III Architecten werd een lokaal architectuurbureau geselecteerd dat al jarenlang actief is in de regio en goed de noden van de brouwerij en de omgeving erkent.  Het ontwerp combineert diverse functies: naast de productie met procesruimtes en afvullijnen is er ook ruimte voor warehousing en logistiek, maar ook voor kantoren met landschapszichten en verzichten.  Dit alles telkens gecombineerd met aandacht voor ecologie en een goede benutting van ruimte.  Zo wordt geopteerd voor een energetisch efficiënt gebouw, met groendak en ondergrondse parkeergarage. 

Voor de bottelarij werd een partnership gesloten met Krones: een wereldvermaarde Duitse bouwer van bottelarijen, die een belangrijke lokale afdeling heeft in België.  De bottelarij zal werken met een geïntegreerde en modulaire verpakkingslijn die alle mogelijke formaten van flessen en dozen in allerlei combinaties in de lijn kan verwerken.  De lijn zal de brouwerij toelaten om onder de best mogelijke omstandigheden haar kwalitatieve producten af te vullen. 

Enkele cijfers over de nieuwe bottelarij, die de omvang ervan aantonen:
  • Ze omvat 40 machines, omvat 250 ton aan materiaal, en zal geleverd worden door 85 vrachtwagens
  • De lijn bevat bijna 5 kilometer transportbanen voor paletten, flessen en kratten. 
  • 85 kilometer elektrische kabels zullen worden geïnstalleerd om de machines onderling te laten communiceren en aan te sturen. 
  • De lijn zal een capaciteit hebben van 24000 flessen per uur, wat iets meer is dan een half miljoen flessen per dag. 
In het kader van de vergunningsaanvraag start in de 2e helft van augustus een openbaar onderzoek.  Bart Naeyaert, gedeputeerde bevoegd voor het verlenen van de omgevingsvergunning: “Dit voor de regio belangrijke dossier is ontvankelijk en volledig verklaard. Na het openbaar onderzoek en het ontvangen van alle adviezen zal de deputatie kunnen beslissen over deze aanvraag op 6 december 2018. “Afhankelijk van het verloop van de vergunningsprocedure en verdere planning van de werken hoopt de brouwerij om in de loop van 2020 de eerste flessen van de nieuwe lijn te kunnen laten rollen…

De investeringen zullen de brouwerij in de komende jaren toelaten om haar groeiverhaal verder te zetten.  Toch benadrukt de brouwerij dat elke liter van haar bieren verder in de historische brouwerij in de binnenstad zullen kunnen worden gebrouwen, om dan met de ondergrondse pijplijn tot het nieuwe verwerkingscentrum te worden verpompt.  Al 5 eeuwen wordt er bijna onafgebroken bier gebrouwen op het Walplein, en de familiale brouwers willen dit verder kunnen verzekeren voor de consument.  De brouwerij in de binnenstad groeide uit tot een iconische plaats, die jaarlijks door meer dan 100 000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt bezocht.  Of hoe traditie en innovatie dankzij dit ambitieuze project toch kunnen verenigd blijven. 

Minister-President Geert Bourgeois voegt toe: “Als Vlaamse overheid vinden wij het onze taak om innovatie-inspanningen van bedrijven te ondersteunen en samen de overgang te maken naar een kenniseconomie. Familiebedrijven zoals de Halve Maan liggen voor een groot deel aan de basis van de tewerkstelling en welvaart in Vlaanderen. Al zes generaties lang onderneemt deze brouwerij op het snijpunt van erfgoed en vernieuwing en recent zet het Vlaanderen ook internationaal in de kijker met zijn export van speciaalbieren.”
 
 
 

Foto's

  • Innovatieve uitbreidings- plannen
  • Innovatieve uitbreidings- plannen
  • Innovatieve uitbreidings- plannen

Bezoek ook