Het verhaal

Ontdek het verhaal achter het gesofisticeerd speciaalbier Straffe Hendrik. Een krachtig eerbetoon aan de voorouders van Brouwerij De Halve Maan. 

Straffe Hendrik Quadrupel inschenk

Het ontstaan 

In 1981 stapt Véronique Maes, vijfde generatie van de brouwersfamilie, mee in het verhaal van Brouwerij De Halve Maan. In hetzelfde jaar brouwt ze samen met haar vader het speciaalbier 'Straffe Hendrik'. In die tijd was ze één van de allereerste vrouwelijke brouwers. Het brouwsel werd zo gesmaakt, dat het snel een vaste waarde werd binnen de brouwerij. 

Deze straffe en goed gehopte tripel was een krachtig eerbetoon aan haar voorouders. Het kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, verwijzend naar de talrijke Hendriks binnen de brouwersfamilie Maes. Zo deelden de eerste vier generaties van De Halve Maan allemaal dezelfde voornaam: Hendrik.

Straffe hendrik ontstaan

Innovatie

Ondertussen staat de zesde generatie van Brouwerij De Halve Maan, Xavier Vanneste, aan de roerstok. Oorspronkelijk was er enkel de Straffe Hendrik Tripel, maar Xavier breidde het gamma verder uit en bekrachtigt op die manier het eerbetoon aan de voorgaande generaties.    

In 2010 werd de Straffe Hendrik Quadrupel gelanceerd. De eerste Belgische quadrupel op de markt. Een jaar later volgde de Straffe Hendrik Heritage. Een speciale versie van de Straffe Hendrik Quadrupel, die een jaar gerijpt is op eikenhouten tonnen van diverse origines. 

Daar stopte het niet, zo werd in 2014 de Straffe Hendrik Wild uitgebracht, een wilde variant van de bekende Straffe Hendrik Tripel. Deze wordt hergist met een Brett-gist. Een wilde gist die zorgt voor een langere natuurlijke houdbaarheid en smaakevolutie over de jaren heen.

Volledig assortiment

Straffe Hendrik Heritage fles en glas

The art of brewing

De brouwtraditie van De Halve Maan is er één die teruggaat tot 1856. Brouwen met grondstoffen van eerste kwaliteit: dat is wat sinds de start van de brouwerij centraal staat. Subtiele mengeling van speciale moutsoorten en hop die telkens werden geperfectioneerd. Het vakmanschap overgeleverd van generatie op generatie.

Het is onze ambitie om volgens de regels der kunst te blijven brouwen, maar met de tijdsgeest mee te gaan. Blijven innoveren en op zoek gaan naar nieuwe aroma's. Creatief experimenten met verschillende brouwtechnieken, resulterend in nieuwe brouwsels die de generatielange familietraditie van goeie smaak in ere houdt. 

Straffe Hendrik Quadrupel fles blokken