Millefeuille van coquilles

Millefeuille van coquilles, sabayon van straffe hendrik, groene prei-olie

Millefeuille Straffe Hendrik

Ingrediënten

Voor de kruidenboter:

  • 200 g zachte boter
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 20 g dille, geplukt en fijngesneden
  • 20 g platte peterselie, fijngesneden
  • 2 kleine sjalotjes, fijngesnipperd
  • Gerookt paprikapoeder
  • Gerookt zout
  • Rookaroma, facultatief

Voor de coquilles:

  • 16 mooie coquilles

Voor de groene prei-olie:

  • 2 preien (alleen het groen)
  • 2 dl olijfolie

Voor het filodeeg:

  • 1 pakje filodeeg
  • Poedersuiker

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  • 4 eidooiers
  • 1,5 dl Straffe Hendrik Tripel
  • 30 g boter
  • Citroensap
  • Peper en zout

Instructies

Voor de kruidenboter:

  1. Meng alle ingrediënten tot een kruidenboter.

Voor de coquilles:

  1. Was de coquilles en dep ze droog.

  2. Bak de coquilles heel kort aan beide zijden in een 2 flinke eetlepels kruidenboter. De coquilles moeten nog glazig zijn.

  3. Snijd elke coquille in 4 dunne plakjes.

Voor de groene prei-olie:

  1. Doe het preigroen in de blender. Giet er 2 dl olijfolie bij en mix glad. Passeer door een zeef.

Voor het filodeeg:

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.

  2. Smelt de kruidenboter en smeer een vel filodeeg ermee in.

  3. Schik er nog een vel filodeeg op. Smeer ook dit in met gesmolten kruidenboter.

  4. Duw met een gekartelde uitsteekring (met een gekarteld taartvormpje lukt het ook) 5 cirkels uit het deeg.

  5. Zeef poedersuiker over de filodeeg rondjes.

  6. Leg de filodeeg rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg er een vel bakpapier op en dek af met een bakplaat.

  7. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 5 min.

  8. Haal de bovenste bakplaat en het vel bakpapier eraf en laat nog 5 min verder kleuren in de oven.

Voor de sabayon van Straffe Hendrik:

  1. Klop de eidooiers au bain-marie (boven een pan met heet water) los.

  2. Voeg het bier beetje bij beetje toe en klop goed tot er een lobbig geheel ontstaat.

  3. Klop vervolgens de boter erdoor.

  4. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Afwerking:

  1. Maak een torentje van 5 laagjes filodeeg en 4 lagen coquilles.

  2. Schep er een lepel sabayon van Straffe Hendrik over.

  3. Drizzle er tot slot wat prei-olie over.

  4. Werk af met plukjes dille.